Gyógyszeres terápia

A mai korszerű altatók szerepe nem elhanyagolható az alvászavarok kezelésében. Az altatók kizárólag orvosi vizsgálat és folyamatos kontroll alapján szedhetők. Fontos tudni azonban, hogy az inszomnia típusú alvászavarok legtöbbször tünetként és nem önálló betegségként jelentkeznek. Az altató szerek ezért tüneti terápiát jelentenek és nem szüntetik meg a háttérben meghúzódó egyéb betegséget, szorongást.

Az altatószerekkel kapcsolatos, a hozzászokástól való túlzott félelem, vagy a gyógyszerhez fűzött fokozott elvárások (azonnali hatás reménye) csökkenti a készítmények terápiás hatását, amely az idővel csökkenni kezd.

Az altatók azonnali, abbahagyása, egyik szerről a másikra történő hirtelen átállás álmatlansághoz vezethet. Ezt a problémát lehet csökkenteni az altatók fokozatos elhagyásával, szakember felügyelete mellett. Az altatók az orvosi gyakorlatban manapság a legtöbbet felírt gyógyszerek közé tartoznak. Többé kevésbé rendszeres használatuk az életnek korántsem elengedhetetlen feltétele, ám sokszor hozzá járul a 21. század emberének rohanó életéhez. Fontos azonban, hogy az altató szerek tüneti kezelést jelentenek és alkalmazásukat előtt nem mellőzhetjük az orvosi vizsgálatot.

Jelentkezzen alvásvizsgálatra!

Nyomtatás E-mail