ALVÁSTERÁPIA

Fényterápia

Az összes alvás-ébrenléti zavar esetében az a probléma, hogy a biológiai óránk nem tud automatikusan átállni a megváltozott napi ritmusra. A kérdés az, hogy ha ez magától nem megy, mivel tudjuk mi állítani belső ritmusunkat? A válasz egyszerű: fénnyel és sötétséggel. A fény és sötétség váltakozása határozza meg egy nap ritmusát a természetben, és ez a biológiai óra befolyásolhatóságának eszköze is. A gyakorlatban ez 2000-2500 lux erejű fény alkalmazását jelenti legalább fél órán keresztül - ezt hívjuk fényterápiának.

Hogyan és milyen eszközzel tehet az alvászavar ellen?
http://www.fenyplusz.hu/

Légzésterápia

Életmód terápia

Gyógyszeres terápia

A mai korszerű altatók szerepe nem elhanyagolható az alvászavarok kezelésében. Az altatók kizárólag orvosi vizsgálat és folyamatos kontroll alapján szedhetők. Fontos tudni azonban, hogy az inszomnia típusú alvászavarok legtöbbször tünetként és nem önálló betegségként jelentkeznek. Az altató szerek ezért tüneti terápiát jelentenek és nem szüntetik meg a háttérben meghúzódó egyéb betegséget, szorongást.

Az altatószerekkel kapcsolatos, a hozzászokástól való túlzott félelem, vagy a gyógyszerhez fűzött fokozott elvárások (azonnali hatás reménye) csökkenti a készítmények terápiás hatását, amely az idővel csökkenni kezd.

Az altatók azonnali, abbahagyása, egyik szerről a másikra történő hirtelen átállás álmatlansághoz vezethet. Ezt a problémát lehet csökkenteni az altatók fokozatos elhagyásával, szakember felügyelete mellett. Az altatók az orvosi gyakorlatban manapság a legtöbbet felírt gyógyszerek közé tartoznak. Többé kevésbé rendszeres használatuk az életnek korántsem elengedhetetlen feltétele, ám sokszor hozzá járul a 21. század emberének rohanó életéhez. Fontos azonban, hogy az altató szerek tüneti kezelést jelentenek és alkalmazásukat előtt nem mellőzhetjük az orvosi vizsgálatot.

Jelentkezzen alvásvizsgálatra!

Horkolásgátló szájbetét



Hátonfekvő helyzeben jelentkező horkolás, enyhe fokú alvási apnoe szindróma kezelésére alkalmazható eszközök a horkolásgátló szájbetétek. Az eszköz az állkapocs és nyelvgyök előre húzása révén növeli a garat átmérőjét. Elsősorban akkor javasolt a használatuk, ha az állkapocs hátrébb álló helyzetű, amit mélyharapásnak is neveznek, ilyenkor az alsó fogsor a felső mögé kerül, a fogak természetes zárása során.
Hátrányuk, hogy használatuk kényelmetlen, feszülést okoznak az állkapocsizületben, és kilazithatják a fogakat.

BIPAP terápia

 

BIPAP terápia

alt

A BIPAP, az angol bilevel countinuous positive airways pressure szavak kezdőbetűiből tevődik össze, amely folyamatos, kétnyomású, pozitív levegőnyomást jelent magyarul.

A BIPAP készülékek, a szobalevegő folyamatos, ki és belégzésnél változó nyomású befúlyását végzik 5-25 vízoszlop cm-es hidrosztatikai túlnyomáson.

A légsínterápiának is elnevezett  levegőbefújás, a garatra fejti ki hatását, megakadályozva annak alvás alatti elzáródását, kóros mértékú beszűkülését, valamint meggátolja a lágy szövetek rezgését, amely horkolási hangot adja.

Mi a különbség a CPAP és BIPAP terápia között?

A CPAP terápia a ki-, belégzést nem befolyásoló kismértékű, állandó, és folyamatos levegőbefújást jelenti orr, vagy orr-száj maszkon keresztül. A CPAP terápia során a kilégzés ellenállásba ütközik, hiszen a készülék folyamatosan befelé fújja a levegőt. Ez egy egészséges ember számára 10-12 vízcm-es nyomásig nem zavaró, e felett, vagy ha beszűkült tüdőkapacitása van valakinek (idült krónikus légúti betegségek), akkor már alacsonyabb nyomásnál is zavaró lehet. Felébredést eredményez, tüdőbetegség esetén rontja az alvás alatti véroxigén szintet. 

A BIPAP terápia, a ki és a belégzésnél eltérő nyomást alkalmazó készülék, amely lehetővé teszi a magas terápiás nyomás igényű légzés támogatás biztosítását. Több féle BIPAP légzéstámogatás ismert, ezek az alábbiak:

  • spontán, fix nyomású támogatás (BIPAP S)
  • automata vezérléső (BIPAP auto)
  • meghatározott légzésszámot biztosító ún.spontán-idővezérelt. (BIPAP S/T)
  •  meghatározott légzésszámot biztosító ún.spontán-idővezérelt, egyben egszeri légzés volument garantált (BIPAP AVAP)
  • adaptív szervomechanizmusú (BIPAP ASV)

 

 

CPAP terápia

 

CPAP terápia

A CPAP, az angol countinuous positive airways pressure szavak kezdőbetűiből tevődik össze, amely folyamatos, pozitív levegőnyomást jelent magyarul.

alt

A CPAP készülékek, a szobalevegő folyamatos befúlyását végzik állandó, kismértékű túlnyomáson. A légsínterápiának is elnevezett CPAP a garatfalra fejti ki hatását, megakadályozva annak alvás alatti elzáródását, kóros mértékú beszűkülését, valamint meggátolja a lágy szövetek rezgését, amely horkolási hangot adja.

A CPAP-ot a 80-as évek elején egy Sulliven nevű ausztrál tüdőgyógyász tervezte meg, majd alkalmazta alvási apnoe betegségben szenvedő betegeknél. Ma a világon sok millióan használják. Magyarországon 1995-óta történik CPAP beállítás, elsőként a Honvédkórház, Alváslaboratóriumában állítottak be ilyen készüléket, ahol ma már közel 10000 ilyen készüléket használó embert gondoznak. Abban az esetben ha a beteg súlyos fokú alvási apnoe szindrómában szenved és arra jogosult szakintézetben neurológus, vagy pulmonológus írja fel, az Országos Egészség Pénztár részben támogatja. 

Az elmúlt 30 év alatt a technika fejlődésével párhuzamosan a CPAP készülékek is óriási fejlődésen mentek át. 

 

Korszerű CPAP készülék működése

A levegő a készülékből a betegig egy flexibilis gégecsövőn keresztül, illetve egy arc vagy orrmaszkon keresztül jut el. A maszk minősége, formája, mérete, anyaga rendkívül fontos, hiszen közvetlenül ez érintkezik az alvó ember testével. A jó maszk nem nyomja az orrot, nem szelel, nem fújja a szemet, nem okoz allergiát, tartós, és nem utolsó sorban esztétikus. Erre való törekvés eredményeképpen évről, új maszk típusok jelennek meg.