Alvási apnoe szindróma

Mi az Alvási apnoe szindróma!

Az alvás alatti apnoe lényege, hogy alvás alatt ismétlődően légzésszünetek alakulnak ki. Az óránként több mint 5 alkalommal előforduló 10 másodpercet meghaladó légzésszünetet már kórosnak tekintjük.

alt

Az alvási apnoe szindróma leggyakoribb oka a felső légutak belégzéskor kialakuló összeesése, elzáródása. Alvás alatt ugyanis az izomelernyedés következtében a légúti ellenállás mintegy kétszeresére nő, amit tovább fokozhatnak egyéni személyes tényezők, például: testsúlyfeleslegből adódó vastagabb nyaki zsírréteg, megnagyobbodott nyelvgyök ill. lágyszájpad, mandulák, hátrébbálló állkapocs, gátolt orrlégzés, stb.

Ha ez mérsékelt fokú, folyamatos, ritmusos horkolást eredményez csupán.

Súlyos esetben belégzéskor a felső légutak aktuálisan legszűkebb területén (ez gyakran a garat alsó szakaszában van) teljes elzáródás jön létre. Ennek kialakulásában mind mechanikai, mind pedig idegi tényezők is szerepet játszanak.

Az izomelernyedés már a felületes alvásban megjelenik, a kórosan alulműködő garatfeszítő izmok miatt. Az alvó ember nem jut el a mélyalvásig, mert a szervezet a fulladást az alvásból az ébrenlétbe történő meneküléssel kerüli el.

VIDEO!

A következmények: az alvási apnoe időtartama alatt a vér oxigéntelítettsége a légzéskimaradás időtartamával arányosan csökken, súlyos esetben az ébrenléti érték feléig. A szervezet alarm rendszerei, félreverik a vészharangot, amelyek stressz reakció sorozatot indítanak el, vérnyomás kiugrással, pulzus csökkenéssel, majd emelkedéssel, vércukor emelkedéssel. A garat izomtónust végül idegrendszeri egy rövid néhány másodperces, ún. mikro ébredés állítja helyre, melynek következtében az elzáródás megszűnik, mély légvételek követik egymást.  Általában 4-6 mély légvétel elég a stressz reakció leállításához, de ezt követően a garatelzáródás ismételten kialakul. Egy éjszaka folyamán ezek a jelenségek több százszor ismétlődnek lehetetlenné téve a pihentető alvást. Másfelől a folyamatos stressz maradandó károsodást okoz a szervezetben (magas vérnyomás, koszorúsérbetegség, agyi keringészavar, szívritmus-zavarok, stroke, cukorbetegség, elhízás, szexuális zavarok,).

Miért ne várjon? – A kialvatlanság rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát és csökkenti az immunrendszer védekező képességét.

Az alvászavarok kezelésében a korlátlan altatószer használat (a fent már részletezett okokból kifolyólag) kifejezetten károsnak mondható. Mindenképpen tartózkodjunk az „öngyógyszereléstől". Saját magunk sokat segíthetünk különböző életmódbeli változtatásokkal. Rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás, ami „kifáraszt", a lefekvéssel kapcsolatos meghitt, inkább befelé forduló szokásrendszer kialakítása (olvasás, meleg ital kortyolgatása, meditáció, vagy relaxáció, a másnapi teendők listázása stb.) a megfelelő környezet biztosítása: kényelmes fekhely, megfelelő hőmérséklet stb. Fontos, hogy lehetőleg ugyanabban az időben térjünk nyugovóra nap, mint nap és lehetőleg még éjfél előtt.

Az alvászavarok kezeléséhez fontos tisztázni a zavar okait és a pontos tüneteket, ennek érdekében szükség lehet alvásnaplót vezetni, vagy alváslaboratóriumban műszeres alvásvizsgálatot végezni. Az alvászavarok legnagyobb része valamely átmeneti helyzethez, pszichés problémához köthető, vagy pszichiátriai, illetve testi betegség részeként jelentkezik, ezért, mint már szó esett róla, elsősorban ezeket az állapotokat kell kezelni.

Az Alvási Apnoe kiszűrése, kezelése, gyógyítása az alvásbetegségek gyógyításának nemzetközileg és hazai viszonylatban is jelentős fejlődésnek köszönhetően, ma már nem jelent problémát.

Klinikai eredmények igazolják, a szűrések hatékonyságát, a kezelések eredményességét. Az időben kiszűrt Alvási Apnoe megfelelő szakorvosi ellátás és kontroll mellett, jentős mértékben javítja páciensek életminőségét, csökkenti az alváshiányból adódó szövődményes betegségek kialakulását


Bővebben olvashat az alvási apnoe szindrómáról cikkeink között:

Alvási apnoe szindróma a szakértő szemével

Horkol a gyerek

Töltse ki alváskérdőívünket! Jelentkezzen interneten!

 

Nyomtatás E-mail