CPAP terápia

Written by Administrator on .

 

CPAP terápia

A CPAP, az angol countinuous positive airways pressure szavak kezdőbetűiből tevődik össze, amely folyamatos, pozitív levegőnyomást jelent magyarul.

alt

A CPAP készülékek, a szobalevegő folyamatos befúlyását végzik állandó, kismértékű túlnyomáson. A légsínterápiának is elnevezett CPAP a garatfalra fejti ki hatását, megakadályozva annak alvás alatti elzáródását, kóros mértékú beszűkülését, valamint meggátolja a lágy szövetek rezgését, amely horkolási hangot adja.

A CPAP-ot a 80-as évek elején egy Sulliven nevű ausztrál tüdőgyógyász tervezte meg, majd alkalmazta alvási apnoe betegségben szenvedő betegeknél. Ma a világon sok millióan használják. Magyarországon 1995-óta történik CPAP beállítás, elsőként a Honvédkórház, Alváslaboratóriumában állítottak be ilyen készüléket, ahol ma már közel 10000 ilyen készüléket használó embert gondoznak. Abban az esetben ha a beteg súlyos fokú alvási apnoe szindrómában szenved és arra jogosult szakintézetben neurológus, vagy pulmonológus írja fel, az Országos Egészség Pénztár részben támogatja. 

Az elmúlt 30 év alatt a technika fejlődésével párhuzamosan a CPAP készülékek is óriási fejlődésen mentek át. 

 

Korszerű CPAP készülék működése

A levegő a készülékből a betegig egy flexibilis gégecsövőn keresztül, illetve egy arc vagy orrmaszkon keresztül jut el. A maszk minősége, formája, mérete, anyaga rendkívül fontos, hiszen közvetlenül ez érintkezik az alvó ember testével. A jó maszk nem nyomja az orrot, nem szelel, nem fújja a szemet, nem okoz allergiát, tartós, és nem utolsó sorban esztétikus. Erre való törekvés eredményeképpen évről, új maszk típusok jelennek meg.

Nyomtatás