BIPAP terápia

 

BIPAP terápia

alt

A BIPAP, az angol bilevel countinuous positive airways pressure szavak kezdőbetűiből tevődik össze, amely folyamatos, kétnyomású, pozitív levegőnyomást jelent magyarul.

A BIPAP készülékek, a szobalevegő folyamatos, ki és belégzésnél változó nyomású befúlyását végzik 5-25 vízoszlop cm-es hidrosztatikai túlnyomáson.

A légsínterápiának is elnevezett  levegőbefújás, a garatra fejti ki hatását, megakadályozva annak alvás alatti elzáródását, kóros mértékú beszűkülését, valamint meggátolja a lágy szövetek rezgését, amely horkolási hangot adja.

Mi a különbség a CPAP és BIPAP terápia között?

A CPAP terápia a ki-, belégzést nem befolyásoló kismértékű, állandó, és folyamatos levegőbefújást jelenti orr, vagy orr-száj maszkon keresztül. A CPAP terápia során a kilégzés ellenállásba ütközik, hiszen a készülék folyamatosan befelé fújja a levegőt. Ez egy egészséges ember számára 10-12 vízcm-es nyomásig nem zavaró, e felett, vagy ha beszűkült tüdőkapacitása van valakinek (idült krónikus légúti betegségek), akkor már alacsonyabb nyomásnál is zavaró lehet. Felébredést eredményez, tüdőbetegség esetén rontja az alvás alatti véroxigén szintet. 

A BIPAP terápia, a ki és a belégzésnél eltérő nyomást alkalmazó készülék, amely lehetővé teszi a magas terápiás nyomás igényű légzés támogatás biztosítását. Több féle BIPAP légzéstámogatás ismert, ezek az alábbiak:

  • spontán, fix nyomású támogatás (BIPAP S)
  • automata vezérléső (BIPAP auto)
  • meghatározott légzésszámot biztosító ún.spontán-idővezérelt. (BIPAP S/T)
  •  meghatározott légzésszámot biztosító ún.spontán-idővezérelt, egyben egszeri légzés volument garantált (BIPAP AVAP)
  • adaptív szervomechanizmusú (BIPAP ASV)

 

 

Nyomtatás E-mail